خربزه گیاهی از تیره کدوییان که میوه اش درشت و شیرین و آب دار است . بوته ی آن کوتاه و ساقه هایش روی زمین می خوابد . خربزه جزو صیفی جات به شمار می آید . خربزه دارای مقدار زیادی ویتامین A , C و سلولز است . به طور کلی خانواده خربزه شامل انواع گرمک و طالبی نیز می شود که البته این دو نوع کم آب تر و شیرینی کمتری نسبت به خربزه دارند . معمولا هر چه رنگ خربزه زرد تیره مایل به نارنجی و خطوط سفید رنگ روی آن بیشتر باشد شیرین تر است .
هندوانه یک میوه ی تابستانی است که در روزهای گرم میزان مصرف آن با رشد زیادی همراه است . امکان کشت هندوانه در مناطق مختلف ایران با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب طی چهار فصل سال وجود دارد .هندوانه جزء میوه هایی است که خواص شگفت انگیز فراوانی دارد این میوه که در دو نوع رنگ قرمز و زرد رنگ وجود دارد سرشار از آب است و درد های عضلاتی را تسکین می دهد . هندوانه کالری کمی دارد ولی سرشار از آب است حدودا 92 درصد آن را آب تشکیل داده است .
هندوانه روستای درح در خراسان جنوبی معروف است .
برای تهیه این نوع کشمش ها ،از ارقام مختلف انگور از جمله رقم سبزه مال و رزقی استفاده می شود کشمش تیغی همچون کشمش افتابی در محلول تیز اب فرو می برند . تنها تفاوت ان با کشمش های افتابی این است که به جای پهن کردن انها در افتاب ،کشمش های تیغی را در سایه و روی بند خشک می کنند .
کشمش آفتابی یکی از انواع کشمش است که همانطور که از نامش پیداست با نور خورشید و زیر آفتاب خشک می شود که در این روش هیچ افزودنی یا ماده شیمیایی مضری مصرف نمی شود و محصولی طبیعی ارایه می شود .مدت زمان لازم برای خشک شدن انگور و تهیه ی کشمش آفتابی به موارد مختلفی بستگی دارد از جمله درجه حرارت، رطوبت، زاویه تابش خورشید که در شهر های خشک و کوهستانی یا معتدل کوهستانی مدت زمانی بین 15 تا 20 روز می باشد . رنگ آن قهوه ای پر رنگ یا قهوه ای تیره می باشد و ملایمت آن کمتر و خشک است . در این روش خوشه های انگور را روی چوب آویزان می کنند و آن را درزیر نور آفتاب قرار می دهند . پس از مدتی که قسمتی که در معرض نور آفتاب قرار داشته خشک شد خوشه را بر می گردانند تا قسمت هایی که دیگر آن نیز خشک شود . از معایب این روش این است که محصول خطر بارندگی و گرد و خاک گرفتگی را دارد .
مویز نوعی میوه است که با خشک کردن انگور حاصل می شود . مویز نوعی کشمش است که از انگور شاهانی تهیه می شود . کشمش بیشتر برای انگور خشکیده کوچک مصرف می شود و مویز در انگور بزرگ . مصرف مویز خواص و فواید بسیاری را به همراه دارد همچنین مصرف مویز به درمان کم خونی و ... کمک میکند .
انگور در دو حالت قابل استفاده می باشد انگور تازه و انگور خشک شده . انگور خشک شده که توسط نور و حرارت خورشید خشک می شود تبدیل به میوه خشک کشمش می گردد . مصرف کشمش به دلیل داشتن کلسیم فراوان برای سلامت استخوان ها مفید است و از پوکی استخوان جلوگیری می کند . همان طور که انگور دارای انواع مختلفی می باشد این میوه خشک نیز دارای انواع زیادی است .
انواع مختلف انگور خشک شده عبارتند از :
1. مویز
2. آفتابی
3. تیفی
4. زرد
5. سبز قلمی
غوره میوه نارس انگور است که دارای طعم ترشی می باشد . غوره دارای اسید های آلی مانند: اسید مالیک، اسید فرمیک ،اسید سوکسینیک، اسید اگزالیک، اسید گلوکلویک و قند می باشد و به دلیل داشتن اسید ترش مزه است . غوره و آبغوره در آشپزی ایرانی کاربرد فراوان دارد و از سوغاتی های شهرهای مختلف ایران است . ابغوره (به انگلیسی : Verjuice ) یا آب غوره عصاره آن است که هم به شکل خانگی و هم صنعتی تولید می شود و برای طعم دادن و ترش کردن غذا به کار می رود .
همانطور که از نامش پیداست این انگور سیاه است و به صورت گرد و کروی است و سایز این نوع انگور اندازه فندق است . که یکی از محصولات خراسان جنوبی شهرستان خوسف روستای تقاب انگور سیاه است .
انگور یاقوتی به رنگ قرمز و مثل انگور سیاه و بی دانه گرد و کروی است از گونه های زودرس انگور به شمار می رود که دانه های ریز و متراکمی دارد .